fredag 11 mars 2011

Fantiserat virkat bakverk!

Hejsan Hoppsan!

Som jag skrev nyligen att jag höll på att virka ett bakverk som jag sen skulle lägga ut som gratis mönster här på bloggen. Ja, det bakverket är nu färdigt! Men det finns nog inte att köpa på riktigt utan jag har fantiserat lite. :)
Det fick bli en liten bakelse men choklad, grädde och en jordgubbe. Jag blev inte jätte nöjd eftersom jag först hade tänkt mig att det skulle bli något annat men det får jag fanntisera lite till på. Mönstret till detta lilla bakverk kanske är lite konstigt förklarat... Men om det är något som ni inte förstår så kommentera gärna så att jag kan hjälpa er!
Här kommer både bilder och mönster!


Känner att jag förklarat dåligt, men fråga om det är något som ni inte förstår, snälla! :)

Virkad bakelse:

Denna skapelse tog inte så jätte lång tid att göra men det var inte heller så att den gick ovanligt snabbt. Kanske något som man kan pyssla med under en kväll eller något sånt.
Förkortningar:
m  = maska/maskor
fm = fastmaska
lm = luftmaska
sm = smygmaska
hst = halvstolpe
2i1 = öka
2-->1 = minska
V. = Varv


Kakan, det beigea:
V.1: 6fm
V.2: 2i1
V.3: 1fm, 2i1
V.4: 2fm, 2i1
V.5: 3fm, 2i1
V.6: 4fm, 2i1
V.7: 5fm, 2i1
V.8: 1 enkelt varv i ymb
Fäst tråden.
Virka en till likadan fast bara från varv 1- varv 7.
Varv 8 virkar du med en maska i varje maska i båda maskbågarna.
Nu ska du virka ihop dessa två delar. Virka ihop de två cirklarna med sm. Stick ner virknålen i den ena cirkeln, stick sen ner virknålen i den andra cirkeln och gör en sm. Om du inte förstår så får du gärna kommentera så att jag kan hjälpa dig. Virka ihop cirklarna men inte hela vägen. Stoppa sen kakan och virka ihop den sista biten. När du virkat ihop båda delarna ska det vara som en liten kant där du virkat sm. Fäst sen tråden.
Chokladen virkar du så här:
V.1: 6fm
V.2: 2i1
V.3: 1fm, 2i1
V.4: 2fm, 2i1
Virka 7 lm, gör en hst i den andra lm från nålen, gör fm i de återstående. Virka sen 3 fm. Virka nu 5 lm, sen en hst i andra lm från nålen och virka fm i de återstående. Virka sen 3 fm, upprepa såhär tills det finns ungefär 3 m kvar till nästa choklad.
Jordgubbe:

V.1: 4fm
V.2: 1fm, 2i1
V.3: ett enkelt varv
V.4: 2fm, 2i1
V.5: 1 enkelt varv
V.6: 1fm, 2
à1
V.7: 2
à1
Bladen till jordgubben:
Virka 2lm, gör en sm i den m som är längst bort från nålen. Virka sen 2lm igen och gör en sm i den m som är ytterst av de 2 m som du just virkat, upprepa tills det blir 5 små pluppar. Virka sen ihop de med en sm så att det ser ut som en blomma.
                                                                                     
Grädden:
Jag virkade min grädde så här men man kan också göra på andra sätt: Jag virkade ungefär en 10-15 cm lång kedja av lm, sen vände jag och gjorde en hst i andra lm från nålen. Sen fortsatte jag att virka hst varvet ut.
Montering:
Nåla fast chokladen på själva kakan och sy sen fast chokladen. Nåla fast grädden så att den går som en sorts spiral upp. Sy sen fast grädden så att den sitter kvar där du vill ha den. Sy sen fast de gröna bladet på jordgubben och fäst sen jordgubben uppe på grädden.
KLART OCH LYCKA TILL!                                                                                                          
Mina tankar går förrsesten till de som har sina nära och kära i Japan och mina tankar går också till alla i Japan som drabbats av denna hemska jordebävning!

2 kommentarer:

  1. Kul att kika in här - din smurf är jättesöt ;)

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du kikade in här! :D Tack, din smurf var också super söt!:D

    SvaraRadera